" F l o w e r "

flaw

Hai Welcome Here


" I would rather wear flowers in my hair than diamonds around my neck "

We can chatting here





mr. photographer 3}
Monday, December 27, 2010 | 9:52 AM | 0Comment

~Lokasi: SnapShoot Studio~

"Zal, gambar wedding Iman last week dah siap ke?" tanya Haq sambil membelek-belek Nikon DSLR kesayangannya

"Ada satu roll lagi belum cuci, aku nak susun gambar wedding Emir ni dulu. Kejap lagi dia nak datang ambil."

"Oh... Zal aku nak tanya something boleh tak?"

"Sejak bila kau pandai minta permission pulak ni. Biasanye aci redah je" ujar Faizal sambil ketawa kecil

"Boleh ke tak ni?" Haq sudah kegeraman dengan gelagat Faizal.
Banyak songeh pulak dia ni.

"Ok. Shoot"

"errr...."

"Yang kau tergagap-gagap ni kenapa?"

"macamane eh nak pikat perempuan?"

"WHAT!!! Kau boleh ulang tak soalan kau tadi? Pendengaran aku ni macam kureng sikit hari ni" Terkejut Faizal mendengar soalan Syahimi. Ajaib. Selama berkawan dengan Syahmi ni rasanya kali pertama dia mendengar soal sebegitu keluar dari mulut Syahmi.

"Aku tanya macamane nak pikat P.E.R.E.M.P.U.A.N! Kau ni ade masalah pendengaran ke? Nak aku belikan hearing aid ke?"

"Bukan pe. aku ingat aku salah dengar tadi. hehehe... sejak aku kawan dengan kau ni first time aku dengar soalan macamni dari kau. Tu yang aku suruh kau repeat balik. hehehe"

"hah! cepat lah jawab"

Faizal menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal itu.

"Siapakah gerangan si gadis yang membikin hati En. Haq tidak keruan itu?"

"Jawapan yang bukan jawapan. Aku tanya lain la ngok and please jangan kau nak berpuitis bagai kat sini ye. Loya aku dengar tau tak."

"kau ingat senang ke nak pikat perempuan ni?"

"kalau senang takde la aku tanye kau samdol oit."

"kau nak aku tolong ke tak?"

"nak la unta!"

"so sila jawab soalan aku, Haq tenuk" Faizal memulangkan paku buah keras.

"pe die?"

"sape perempuan tu? aku kenal ke?"

"tak."

"tak?"

"aku tak tahu."

"tak tahu?"

"aku tak kenal dia, dia pun tak kenal aku. Kau pun tak kenal dia, puas hati?"

"Kau tak kenal dia?"

"aku tak tahu dia macam mane. Aku baru jumpe dia sekali."

"Kau ni biar betul Haq."

"Betul la. Takdenye aku nak main-main. Aku jumpa dia masa wedding Emir kat Terengganu hari tu. Dia cousin Emir."

"Love at the first sight la ni. hohoho... miracle nih. Aku salute la minah tu sampai boleh buat kau angau camni."

"minah tu ada nama okeh."

"Mane la aku tau nama dia, so aku panggil minah je la. Uish kau jangan la tengok aku camtu. Serammmm siot, hahaha."

"Nur Fityah Faqiha Bt Zakri. Her family call her Fit"

"Siapa tu?"

"cousin Emir tu la"

"umur?"

"23"

"hobi?"

"snap pictures like me" Haq tersenyum bangga.

"profession"

"fresh graduates, jobseeker."

"phone number?"

"017... eh apesal kau nak tahu phone number dia pulak?"

"Whoa... impressive. Aku tak sangka kau boleh buat research pasal dia. Detail tu. Siapa informer kau ni? Emir ke?"

"Emir? kau jangan nak buat lawak la. takkan la Emir nak bagi tahu aku semua tu. Aku tanya adik dia je. Bagi upah habis cerita, hehehe."

"Good job dude. Sebelum takle kakak kene la takle adik dulu. Kumpul supporter dulu. Aku rasa aku kenal la si Fit ni. Kau tunggu sini. Jangan gerak seinci pun."

"Eh, kau nak pergi mana pulak tu."

"alah tunggu je la."

selang beberapa minit

"eh, ni gambar wedding Emir hari tu. Buat pe kau bawak sini?"

"senyap boleh tak? kau ni da macam nenek aku dah."

"siot je cakap aku camtu. unta betul la kau ni."

"jeng jeng jeng. Ni budak Fityah tu kan?"

"aah. So..."

"aku ingat budak ni sebab hari tu die sibuk je nak berebut dengan aku nak ambil gambar Emir. Interesting girl."

"so?"

"Kau jangan risau. Aku akan tolong kau pikat dia."

"kenapa kau baik semacam je ni?"

"aku memang baik pe. Kau ni macam tak kenal aku lagi je."

"sebab aku cukup kenal kau la aku tanya ni. hahaha"

"siot je kan kau"

"touching la pulak kau ni"

"tolong sikit eh. Wa tak main la touching-touching ni. Tak jantan beb."

"jantan la sangat. Eh dah pukul 3.00 ni. Aku chow dulu la"

"Kau photoshoot kat mana nih?"

"Taman Tasek."

"masuk studio balik tak?"

"tak kot."

"kau takde pesanan pape ke?"

"pesanan pe?"

"pesanan tuk bakal abang sepupu kau la?"

"bakal abang sepupu aku?"

"Emir la tenuk."

"ohh,,, Kirim salam je la kat Emir tu yerr En. Faizal unta"

"Aima, saya punya photoshoot dekat Taman Tasek kan? pukul 4.oo kan?"

"Yes En. Haq"

"Just to confirm it. Saya rasa saya dah tak masuk studio tuk hari ni. Kalau ada call please take note ya. See you tomorrow."

"Baik En."

"and one more thing make sure from this thursday till monday saya takde photoshoot ye. Saya cuti. Kalau ada apa-apa just rujuk dengan En. Faizal ye"

"okey, boss"

"thanks." Haq melemparkan senyuman ke arah Aima.

Terengganu wait for me, Faqiha wait for me. Haq senyum dan terus tersenyum. Bahagianya di hati hanya Tuhan yang tahu.

mr.photographer 2}
Monday, February 1, 2010 | 6:10 AM | 1Comment

Sudah seminggu majlis sambut menantu abang Emir berlalu. Majlis itu berlangsung dengan meriahnya. Walaupun hari hujan tetapi masih ramai tetamu yang sanggup turun untuk memeriahkan majlis itu. Pak Teh dan Mak Teh tersenyum kerana majlis yang dirancang berjalan dengan jayanya. Si pengantin juga tersenyum gembira. Tampak berseri-seri wajah mereka. Fityah juga tidak kurang gembiranya. Gembira kerana sudah lama dia tidak merasa suasana meriah begini. Benar, sudah lama keluarga mereka tidak menerima kedatangan orang baru.

“Nur Fityah Faqiha!!!” jerit Puan Kamila.

Manalah budak ni pergi. Panggil tak berjawab. Nak kata keluar tak jugak. Ada je kereta kat luar tu.

“Ye ma”

“kamu pergi mana Fit. Puas mama panggil. Nak kena panggil nama penuh ke baru nak menyahut.” Bebel Puan Kamila. Fityah hanya tersengih-sengih memandang mamanya.

“ala ma, sorry la. Fit pergi bank jap tadi.” Puan Kamila mengerutkan dahinya.

“pergi bank? Bila masa pulak Fit keluar? Mama tak dengar bunyi kereta pun”

“ala ma, bukan semua bank kena pergi naik kereta. Bank yang Fit pergi ni ada dalam rumah ni je. Tak payah nak start-start kereta pun.” Fityah makin seronok mengenakan mamanya. Puan Kamila pula semakin pening dengan jawapan Fityah.

“Bank dalam rumah?” Tanya Puan Kamila tak puas hati.

“Aah bank dalam rumah a.k.a toilet ataupun…” belum sempat Fityah menghabiskan ayatnya dia teras telinga ditarik oleh seseorang.

“Budak bertuah ni. Kita tanya betul-betul dimain-mainkan kita pula. Geramnya…”

“sakit la ma. Ampun ma, esok-esok Fit buat lagi. Lepas la ma.”

“Fit..Fit, umur dah masuk 22 tahun pun perangai macam budak tadika lagi” Puan Kamila menggeleng-gelengkan kepalanya.

“Ala bila Fit dengan mama je perangai Fit bertukar jadi macam budak tadika. Hehe… at luar Fit matured tau, sampai boys kat luar sana taku nak ngorat Fit..” Fityah memeluk mesra bahu mamanya. Terasa damai di hati bila dia berbuat begitu.

“Manja mengalahkan Ellen. Tak malu ke Ellen tengok tu?” Puan Kamila mengerling ke arah anak bongsunya Ellen Wirdani yang terkebil-kebil melihat kakaknya itu.

“biar la die nak jeles pun…hehe. Nape mama cari Fit tadi?” Fityah masih tak mahu mengalah.

“ha, nasib baik Fit ingatkan mama. Kejap lagi mama nak keluar dengan mak lang kejap….”

“pergi mana? Buat apa?”

“ish anak dara ni. Dengar la mama habis cakap dulu. Selalu aje nak potong cakap mama.”

“sorry ma. Oke-oke ma go on please.’

“mama nak pergi Dungun kejap. Mak lang nak cari barang tuk majlis Aya nanti. Fit duk rumah ye, jaga Ellen.”

“ala ma, Fit nak ikut…”

“Fit nak buat apa ikut. Bukan kerja Fit la. Baik Fit duk rumah kemas-kemas apa yang patut”

“kan dah kemas ni. Ala Fit nak jalan-jalan gak ma. Boring la duk rumah je. Boleh la ma. Boleh ye…please…..”

“ermmm…yela yela. Tapi Fit kene janji dengan mama tolong…”

“tolong tengokkan Ellen kan”

“tengok tu. Potong lagi mama cakap. Ish.. tak makan saman betul la Fit ni.”

“memang la Fit tak makan saman ma. Fit kan makan nasi. Hehe.”

“ish budak ni.” Puan Kamila cuba untuk mencubit anaknya itu tapi Fit sempat melarikan diri dan tersengih-sengih kepada mamanya.

“Fit pergi tukar baju dulu ye ma!”

“eh, Fit pagi tadi ada parcel sampai. Tuk Fit. Mama dah letak atas meja dekat depan tu.”

“parcel? Siapa yang kirim ma?” tanya Fit pelik. Serasanya dia tidak ada membeli apa-apa.

“mana la mama tau. Mama tolong ambil je tadi”

“okey la. Thanks ya ma.”

Fityah bergegas mendapatkan parcel yang terletak di atas meja di ruang amu rumahnya. Mindanya ligat berfikir siapakah gerangan yang menghantar parcel itu. Sampai di biliknya, tanpa membuang masa Fityah terus membuka parcel itu. Hampir pecah jantungnya melihat isi kandungan parcel itu.

“what the heck!” tanpa sedar Fityah menjerit. Terasa kembang saluran darahnya melihat isi kandungan parcel itu.

“Fit, nape jerit-jerit tu? Dah siap belum?!”

“tak ada pape ma. Jumpa lipas tadi. Fit terkejut je. Jap Fit nak pakai tudung.”

Hati Fityah masih lagi terkejut dengan kehadiran parcel yang diterimanya itu. Pemergiannya ke Dungun seakan tidak mendatangkan apa-apa pun. Minda terus berfikir dan berfikir siapakah orang misteri yang Berjaya memporak-porandakan harinya itu. Puan Kamila yang perasan dengan perubahan anaknya itu hanya memerhati dari jauh. Tiada niat untuk bertanya kerna dia tahu Fityah sendiri yang akan bercerita dengannya. Jarang anaknya itu menyembukan apa-apa darinya. Sepanjang perjalanan pergi dan balik Fityah hanya diam sahaja. Sepatah yang ditanya sepatah yang dijawab. Tidak seperti kebiasaannya.

mr.photographer 1}
Thursday, December 24, 2009 | 9:34 AM | 0Comment

“Nayli, rombongan dah sampai ke?!” Tanya Fityah dari dalam rumah.

“Dah. Jom la. Bawak kamera sekali.”

Fityah mencapai kamera di atas rak dan bergegas memakai seliparnya. Dia tidak mahu terlepas untuk mengabdikan kenangan terindah dalam hidup abang sepupunya itu. Fityah berlari-lari anak kearah Nayli dan Lutfi. Lutfi awal-awal lagi telah ‘dicop’ oleh abang Emri untuk menjadi pengapitnya untuk majlis sambut menantu hari ini.

“Mana pengantinnya? Cakap dah sampai tadi.” Matanya melilau-lilau mencari kelibat abang Emri dan suri hatinya sejak seminggu lalu, kak Hani.

“kejap lagi sampai lah tu. Tadi abang Emri call aku. Dia cakap dia dah sampai dekat masjid. Sabar la sikit.”

“Ish penat je aku lari tadi. nasib baik aku tak jatuh dalam lopak air tadi. kalau tak arwah la kamera kau ni Lutfi.” Bebel Fityah tak puas hati

“kau jangan buat main ngan kamera tu Fit. Kalau kamera tu arwah, kau pun arwah sekali la jawabnya. Aku beli guna duit gaji aku tu. Tak makan aku sebulan tau tak sebab aku nak beli kamera tu.” Ugut Lutfi. Dia memang sayang dengan kamera DSLR Sony yang baru dibelinya lebih kurang dua bulan itu.

“Eleh tak makan konon. Huh! Aku tengok badan kau makin naik je. Tinggi je tak naik-naik.”

“Fit! Bab tinggi-tinggi jangan sebut ye. Sakit telinga aku ni dengar tau tak.”

“opssssie. Aku tersengaja sebut la pulak” balas Fityah dengan nada yang amat menyakitkan telinga sesiapa saja yang mendengarnya.

“aku tak bagi kau guna kamera tu baru kau tau.” Ugut Lutfi

“alamak touching la pulak kau ni. Okey okey. Aku mintak maaf. Lain kali aku buat lagi. Hehe.” Fityah masih mahu mengusik Lutfi.

“ish korang ni. Boring la aku. sejak bila korang pandai gaduh-gaduh manja ni. Saja nak buat aku jeles.”

“Ala Nayli, relex arr. Tak hingin aku dengan mamat kerek kau ni. Lutfi pas ni kita jangan kawan lagi. Kita gaduh serius pulak pas ni ye.” Ujar Fityah sambil mengeyitkan mata ke arah Lutfi.

“ada-ada je la kau ni Fit. Aku tak kisah pun kau nak kawan dengan mamat kerek ni.”

“sayang!” Lutfi kegeraman kerana Nayli turut sama mengenakannya.
“kau tengok tu Fityah, nak merajuk la tu.”

“meh aku pujuk kau yer Lutfi.”

“korang ni kalau dah jumpa memang aku jadi mangsa la kan. Nyampah nyah.”

“haha. Sebijik macam nyah kat lorong kunyit sana. Haha” tergelak besar Fityah dengan gaya lembut yang dibuat oleh Lutfi. Nayli hanya mencebik melihat kelakuan teman lelakinya itu.

“eh tu pun diorang dah sampai.” Tunjuk Nayli.

“mana kasut kau Lut? Ada ke patut pakai selipar jamban kau ni.” Matanya memandang kearah kaki Lutfi.

“lecak la. Rosak kasut aku nanti. Lagipun bersanding dalam rumah kan. Kena cabut jugak nanti.”

“pape je la nyah. Dah la. Baik kau gi ready kat sana.”

“Fit kau dah bagitahu orang kat rumah tak yang rombongan dah sampai?” Tanya Nayli

“alamak! Belum lagi la. Tak sempat tadi.”

“kalau cam tu aku aku gi beritahu diorang dulu la.” Fityah hanya mengangguk. Nayli berlari-lari anak pulang ke rumah.